POHOD BRDA


datum: 21.09.2022

kategorija: aktualno


www.zasrce-primorska.si

POHOD 5.10.2022
BRDA: Bjla cepika
Zberemo se na parkirišču Qlandie in se ob 8.30 uri odpeljemo v Brda. Parkiramo ob gradu Dobrovo.
Podali se bomo na krožno pot – malo skrajšano češnjevo pot Bjla cepika.
Same poti je za cca 3 ure hoje, vendar, mi si bomo za pot s počitki, razgledi… vzeli cca 4,5 ure.

Goriška brda lahko upravičijo naziv Toskana v malem, saj krajina močno spominja na njeno večjo in slavnejšo krajinsko sorodnico. Sredozemsko gričevnato pokrajino, počesano z vrstami vinskih trt, si delimo z Italijani. Ugnezdena so na pol poti med Alpami in morjem in imajo čarobno moč. Nudijo nam veliko možnosti za hojo, kolesarjenje in druge aktivnosti. Poleg drugih označenih poti, je po Brdih speljanih osem krožnih poti poimenovanih po starih sortah češenj. Lahko si privoščimo gastronomsko razvajanje, kjer velja poudarek na sezonskosti in lokalnosti sestavin, in okušanje kvalitetnih vin. Vedno več vinogradnikov, sadjarjev in oljkarjev se odloča za ekološko kmetovanje. Ponovno je v porastu pridelava naravnega medu, kar je sicer bila že stara tradicija.
Brda so nam blizu, pa kljub temu vedno znova odkrijemo kaj novega, lepega, zanimivega, okusnega…
Mi se bomo iz Dobrovega podali na pot proti Fojani –Barbani… in če nam bo vreme naklonjeno, uživali tudi v lepem razgledu. Vmes pa bomo videli in slišali še veliko zanimivosti.
Potrebna je pohodna obutev, lahko pohodne palice, malica. Obvezna oprema je pijača – voda in zaščita pred dežjem, soncem, klopi.

In za zaključek nas čaka posebno doživetje. Povabljeni smo, da z vsemi čutili zaznamo čebelice in njihove izdelke. Med si bomo lahko tudi kupili.
Vsak hodi na lastno odgovornost!
Vabljeni in lep pozdrav, Slavica Babič, Ana in Zoran Šfiligoj


Pohod Brda!