Pohod - Vipava 07.06.2023


datum: 30.05.2023

kategorija: aktualno


Pohod VIPava


 

Pohod Vipava

www.zasrce-primorska.si

info@zasrce-primorska.si

                                         

                                        POHOD VIPava 7.6.2023      

 

Pred nami je še zadnji pohod v pomladnem času.

Iz Nove Gorice – izpred Supernove – Qlandia.

Gremo z avti ob 8.30 uri.

Parkiramo v bližini vasi Dolenje.   Nekaj delov tematske poti VIPava ob reki Vipava med Vipavo in Mirnom smo že spoznali. Tokrat bomo spoznali pot med Vipavo in vasjo Dolenje. Da bo spoznavanje še pristnejše, bomo imeli strokovno vodstvo s strani vodilnega partnerja projekta VIPava – Zavoda za ribištvo Slovenije.   Hoje bo cca 12 km. Tik ob parkirišču pri obnovljenem rečnem rokavu ob koncu vsi Dolenje (slika spodaj) si bomo najprej ogledali nov rečni rokav in se seznanili z razlogi za njegovo obnovo. Zatem se bomo podali po trasi učne poti – mimo Napoleonovega mostu in naprej proti Vipavi. Po poti se bomo seznanili z ureditvami, ki so jih izvedli v okviru projekta VIPava, da bi ribam ponovno omogočili prehajanje gorvodno po toku Vipave. Gotovo pa nam bo vodič povedal še veliko drugih zanimivosti. Pot bomo nadaljevali skoraj do kraja Vipava – obrnili se bomo tik ob enem največjih topolov v Sloveniji, ki je tudi varovan kot naravna vrednota. Zatem pa se bomo po drugi strani rečnega brega vrnili k izhodišču.  

Pot bo ves čas dokaj ravna, poteka po makadamski poti. Na nekaterih odsekih bo potrebno nekaj več previdnosti, saj bomo hodili od cesti, večji del poti pa bo omogočal sproščeno hojo in druženje.  

Potrebna je pohodna obutev, lahko pohodne palice. Obvezna oprema je pijača – voda in zaščita pred dežjem, vetrom, klopi...

Vsak hodi na lastno odgovornost!  

Vabljeni in lep pozdrav,                                  

Slavica Babič

 

Pohod Vipava

Slika:Zberemo se pri belem srčku na rdeči "kapljici"